Jalkojen pituusero

Suurella osalla väestöä esiintyy jalkojen pituuseroa, joka voi olla muutamasta millimetristä jopa kahteen senttiin. Nämä pituuserot aiheuttavat ja lisäävät selkä- ja lonkkaongelmia. Jos asiakkaalla on esim. vasen jalka sentin lyhyempi kuin oikea, aiheuttaa se lantiokorin kallistumista sekä lannerangan skolioosia lyhyemmän jalan puolelle. Lantion kallistumisen vuoksi pitemmän jalan lonkkanivel kääntyy sisäänpäin. Tämä aiheuttaa polven kiertymisen ulospäin, lihasepätasapainon ja myös lonkkanivelen painoa kantavan nivelpinnan pienenemisen. Vastaavasti lyhyemmässä jalassa lonkkanivel kääntyy ulospäin aiheuttaen polven taittumisen sisäänpäin.

Koska lannerankaan tulee skolioosia, se aiheuttaa välilevyjen kuormittumista epätasaisesti. Lannerangan nikamissa tapahtuu jalkojen erimittaisuuden seurauksena kiertymistä. Kiertyminen tapahtuu lantiokorissa ja lannerangassa eri suuntiin, mikä aiheuttaa SI-nivelissä epätasapainoa, alaselän ja lannerangan lihasten jäykistymistä, hermopinteitä ja veren- ja kudosnestekierron heikkenemistä jalkoihin. Lannerangan hermopinteistä voi seurata heijastekipua jalkoihin. Skolioosi laajenee ajan myötä koko selän alueelle aiheuttaen ns. S-kirjaimen muotoisen mutkan selkärankaan, koska tasapainoelin korvassa pyrkii tasapainottamaan aiheutuneet virheasennot. Fasettinivelten lukkiutumat, nikamien kiertymät ja jäykistymiset selässä aiheuttavat kiputiloja ja ongelmia, ei vain tahdonalaisten lihasten alueelle, vaan myös autonomisen hermoston hermottamille: mm. sukuelinten, virtsarakon, suoliston, sydämen sekä muiden sisäelimien alueille. Virheasennot nousevat aina leukaniveliin saakka, aiheuttaen nivelten virheellistä toimintaa, lihasepätasapainoa kaularangan, kasvojen ja koko pään alueella, sekä kolmoishermon häiriintyneestä toiminnasta aiheutuvia vaivoja.

Skolioosi: Lantiokorin kallistuman aiheuttama korjaava mutka selkärangassa. Virallinen koululääketiede kutsuu skolioosia sairaudeksi, vaikka se on seuraus eli tukirangan itse luoma tila lantion virheellisen asennon seurauksena.

Fasettinivel: kahden peräkkäisen selkänikaman nivelhaarakkeiden välinen pikkunivel

Fasettilukko: Fasettilukolla kansanomaisesti tarkoitetaan selkänikamien välisten pienten nivelten liikkuvuuden ja elastisuuden vähenemistä. Selkänikamat niveltyvät toisiinsa päällekkäin pienten nivelten välityksellä. Kun selkänikamarakenne menettää normaalin joustavuuden, syntyy tukikudoksen rasituksessa helposti luisissakin rakenteissa kulumia sekä ärsytys- ja tulehdustiloja ja tämän myötä myös selkänikamien niveliä suojaavat nivelkapselit jäykistyvät.

Katso myös kohta”SI-nivelet ja Lantiokori”